SUPERPRZEPIS

Grahamki z krupczatką i kefirem

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Grahamki z krupczatką i kefirem Więcej zdjęć (5)

Grahamki uwielbiam! Zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Przyszedł mi pomysł na wykonanie i na drugi dzień upiekłam - z zewnątrz chrupiąca skórka, w środku mięciutkie.

Składniki:

Grahamki z krupczatką i kefirem

 

Sposób przygotowania:

Grahamki z krupczatką i kefirem
Kefir i mleko wyjmujemy z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Obie mąki mieszamy w misce z otrębami, suchymi drożdżami, cukrem i solą. W drugiej misce łączymy mleko z kefirem i ciepłą wodą - ma wyjść letni płyn, który wlewamy do składników suchych, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Początkowo łyżką, a potem rękoma przez około 8-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne, ale ani za mokre ani za suche (w razie potrzeby dodajemy odrobinę letniej wody lub trochę mąki).

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy bułeczki dowolnej wielkości (pamiętając, że jeszcze lekko urosną) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut.

Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.
Grahamki z krupczatką i kefirem
W misce mieszamy wszystkie suche składniki
Grahamki z krupczatką i kefirem
Wlewamy do nich letnie składniki mokre i olej
Grahamki z krupczatką i kefirem
Wyrabiamy ciasto - powinno być lekko klejące, ale odchodzić od rąk
Grahamki z krupczatką i kefirem
Formujemy bułeczki, układamy na blasze i przykrywamy