Sposób przygotowania:
Granola dyniowo- czekoladowaETAP 1
Płatki przekładamy do miski. Dodajemy do nich grubo posiekane orzechy włoskie, orzeszki ziemne, sezam oraz siemię lniane . Następnie dodajemy cukier i przyprawy. Tak przygotowane suche składniki mieszamy.
ETAP 2
Po wymieszaniu dodajemy do nich dynię , olej oraz miód.
ETAP 3
Całość mieszamy dokładnie, a następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
ETAP 4
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Granolę pieczemy około 40 minut w 150°C (najlepiej z termoobiegiem). Co jakiś czas mieszamy ją.
Między czasie czekoladę kropimy w kostkę.
ETAP 5
Gotową granolę wyjmujemy. Do jeszcze ciepłej dodajemy żurawinę oraz pokrojoną czekoladę. Całość ponownie delikatnie mieszamy, by czekolada, która rozpuści się pod wpływem ciepła zlepiła nam częściowo poszczególne składniki.
Gotową granolę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia czekolady. Przechowujemy ją w szczelnie zamykanym pojemniku.