Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 725]

Greckie ciastka z orzechami nerkowca i pistacjami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są przepyszne. Kuszą swoją kruchością oraz orzechowym smakiem. Idealnie nadają się do herbaty.

Greckie ciastka z orzechami nerkowca i pistacjami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Greckie ciastka z orzechami nerkowca i pistacjami

30 ciastek:

  • 30 g masła/margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 30 ml mleka
  • 20 ml whisky (użyłam rumu)
  • 50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych)
  • 50g orzechów nerkowca (drobno posiekanych)
  • 200g mąki pszennej
  • 3g proszku do pieczenia (około 3/4 łyżeczki)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciastek

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Greckie ciastka z orzechami nerkowca i pistacjami

Orzechy:

Greckie ciastka z orzechami nerkowca i pistacjami
Do mielenia użyłam malaksera. Orzechy można posiekać ręcznie.

Orzechy nerkowca oraz pistacje należy zmielić, ale nie na drobno.

Ciasto:

Greckie ciastka z orzechami nerkowca i pistacjami
Schłodzone ciasto będzie bardziej kruche.

Masło/margarynę należy utrzeć do puszystości.
Ciągle mieszając - dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtko, mleko, whisky oraz orzechy.
Na końcu wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia.
Całość wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce - około 60 minut.

Formowanie:

Greckie ciastka z orzechami nerkowca i pistacjami
Do wykrawania użyłam kieliszka do wina.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm.
Z placka wykrawać okrągłe ciasteczka o średnicy 5-6 cm.

Pieczenie:

Greckie ciastka z orzechami nerkowca i pistacjami
Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.

Ciasteczka ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 160 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.