szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

grejfruty z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

nadziewane grejfruty zapiekane w piekarniku

grejfruty z piekarnika

Składniki:

grejfruty z piekarnika

 

  • 2 duże czerwone grejpfruty
  • 2 jajka
  • 200 gram cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki
  • cukier puder
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • świeże listki mięty

Sposób przygotowania:

grejfruty z piekarnika
Grejpfruty umyć, przekroić. Z jednej strony odkroić trochę skórki aby owoc mógł "stać" w jednej pozycji, u góry wykroić wierzch i wydrążyć miąższ. Z odciętego wierzchołka wycisnąć sok. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę i wyciśnięty sok. Delikatnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. W połowie ubijania wsypywać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać. Utworzoną masę nakładać do wydrążonych grejfrutów i ustawić je na blasze do pieczenia .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około pół godziny. Po tym czasie wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, posypać skórką z pomarańczy i udekorować listkami mięty.

Tagi:

jajko jajka