Sposób przygotowania:
Grillowana cukinia w oleju
Cukinie dokładnie umyć, ja dałam żółtą i zielona. Cukinie razem ze skórką pokroić w plastry o grubości ok 5 mm. Pokrojoną cukinię rozłożyć na desce i lekko posolić. Zostawić na ok 1 godzinkę aby puściła sok. Następnie plastry osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do dużej miski. W misce skropić olejem i solidnie oprószyć czubrycą.
Tak przygotowaną cukinię grillować z obu stron na patelni grillowej lub grillu. Następnie ugrillowaną cukinię przełożyć do słoika. Pomiędzy plastry cukinii włożyć czosnek pokrojony na pasterki. Całość zalać olejem tak aby dobrze przykrył cukinię. Odstawić do lodówki na ok 24 h.
Taka cukinia jest pyszna na przekąskę lub jako dodatek do kanapek. Tak przygotowaną cukinie można przechowywać w lodówce ok 5-6 dni.
Do słoiczka razem z grillowaną cukinią możemy dodać ser feta pokrojony w kostkę oraz oliwki.
Tak przygotowaną cukinię grillować z obu stron na patelni grillowej lub grillu. Następnie ugrillowaną cukinię przełożyć do słoika. Pomiędzy plastry cukinii włożyć czosnek pokrojony na pasterki. Całość zalać olejem tak aby dobrze przykrył cukinię. Odstawić do lodówki na ok 24 h.
Taka cukinia jest pyszna na przekąskę lub jako dodatek do kanapek. Tak przygotowaną cukinie można przechowywać w lodówce ok 5-6 dni.
Do słoiczka razem z grillowaną cukinią możemy dodać ser feta pokrojony w kostkę oraz oliwki.