czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Grillowana karkówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pogoda cały czas nam dopisuje można więc przedłużyć sobie sezon grillowy! Mięso o tej porze roku na pewno przypadnie Wam do gustu :)

Grillowana karkówka

Składniki:

Grillowana karkówka

 

  • 700 g karkówki wieprzowej bez kości,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka estragonu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.

Do zamykanego pojemnika wlać oliwę z oliwek, sos sojowy i ketchup, wymieszać. Dodać drobno posiekany czosnek oraz resztę przypraw.

Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej na 24 godz do lodówki.

Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw.