Sposób przygotowania:
Szaszłyki z zielonym sosemETAP 1:
Pierś z kurczaka kroję w długie cienkie paski, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet balsamico, ocet winny, posiekany koperek, estragon, mieszam i odstawiam na noc do lodówki w marynacie.
ETAP 2:
Cukinię kroję w cienkie długie paski za pomocą obieraczki. Cebulę kroję na pół i oddzielam łuski poszczególnych warstw.
Na patyczki do szaszłyków nadziewam pomidora, pasek piersi z kurczaka, kawałek chili, pasek cukinii, cebulę, i znowu pomidora i tak do końca patyczka.
ETAP 3:
Szaszłyki smaruje oliwą, posypuję estragonem i grilluję.
.
ETAP 4:
Sos: Koper i natkę kroję drobno, przekładam do pojemnika, dodaję oliwę i miksuję blenderem. Jogurt dodaję na końcu i już nie miksuję bo sos ma być gęsty.
Miksowanie spowoduje że sos będzie rzadki. Doprawiam solą, pieprzem
Jagodowa
Magdalena88