Sposób przygotowania:
Karczek z grilla z cebula na ostro
Delikatnie rozbite plastry karkówki, smarujemy zmieszanymi z 2 łyżkami musztardy i dwoma łyżkami oliwy przyprawami (majeranek, słodka papryka, przyprawa do karkówki, przyprawa do grilla, pieprz ziołowy), przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solimy do smaku. Zostawiamy w lodówce na noc, najlepiej na dobę. Mięso układamy na grillu, na mięso kładziemy pokrojone w grube plastry wspomniane 3 duże cebule, każdy plaster cebuli należy zamoczyć w miodzie. Kiedy odwracamy mięso na drugą stronę, cebulę warto zdjąć na czas przewracania i położyć na mięsie z powrotem, dodaje ona bardzo dużo specyficznego posmaku karkówce, tak samo jak miód. Mięso grillujemy tak długo, jak chcemy, ja lubię średnio zgrillowaną karkówkę - mąż trzyma zawsze dłuzej. Sos: W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrononą w drobna kostkę cebulę. Dusimy ja do miękkości, dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę paprykę, podlewamy odrobiną wody, dusimy aż zmięknie. Dodajemy pomidory z puszki, majeranek, chili - ile kto lubi, solimy do smaku, dusimy pół godziny wszystko razem, wymieszane. Sos można zagęścić mąką pszenną rozrobioną z małą ilością zimnej wody.