2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Karkówka marynowana w piwie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Karkówka jest smacznym mięsem do grillowania, podstawą jej smaku jest marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku.

Karkówka marynowana w piwie

Składniki:

Karkówka marynowana w piwie

 

  • 1,20 kg karczku

Marynata:

  • ½ czerwonej cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 liście laurowe
  • Szczypta kminku
  • szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Karkówka marynowana w piwie

ETAP 1:

Karkówka marynowana w piwie
mięso myję osuszam ręcznikiem kroję na plastry

Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry.

ETAP 2:

Karkówka marynowana w piwie
zioła rozcieram w moździerzu na proszek dzięki temu uwalniają aromat

Ziarenka pieprzu, cukier, czubrycę, rozmaryn, kminek, paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na proszek,

ETAP 3:

Karkówka marynowana w piwie
mieszam z piwem i musztardą wlewam oliwę

przesypuję zioła do miski, wlewam powoli piwo, dodaję musztardę, mieszam, wlewam oliwę, dodaję posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz liść laurowy, sól, mieszam ponownie,

ETAP 4:

Karkówka marynowana w piwie
zamarynowane mięso wkładam na całąnoc do lodówki

maczam po plastrze w marynacie mięso, układam w naczyniu zalewam mięso reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki.

ETAP 5:

Karkówka marynowana w piwie
następnego dnia grilluję do miękkości

Następnego dnia przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie i złociste.

Podaję z sosem barbecue.
Smacznego!


Tagi:

grill mięso