eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Marynowana karkówka Eli z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Marynowana w bejcy karkówka pieczona na grillu. Taką karkówkę można podać z chlebem z grilla i/lub warzywną sałatką.

Marynowana karkówka Eli z grilla

Składniki:

Marynowana karkówka Eli z grilla

mięso

  • 1.5 kg karkówki

marynata

  • 14 łyżek oleju
  • 1 łyżka ziół dalmatyńskich
  • 1 łyżka czosnku niedżwiedziego
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do steka
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • chili do smaku

Sposób przygotowania:

Marynowana karkówka Eli z grilla

przygotowanie mięsa

Marynowana karkówka Eli z grilla
Opłukaną i osuszoną karkówkę pokroić w plastry.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 1 centymetrowe plastry.

przygotowanie mięsa cd

Marynowana karkówka Eli z grilla
Pokrojoną karkówkę rozbić tłuczkiem do mięsa.

Przygotowane plastry mięsa rozbić tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie marynaty

Marynowana karkówka Eli z grilla
Do oleju dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać.

Do oleju dodać zioła dalmatyńskie, czosnek niedźwiedzi i granulowany, lubczyk, paprykę słodką, przyprawę do steka, miętę, mielone ziele angielskie, sól, chili i wymieszać.

marynowanie mięsa

Marynowana karkówka Eli z grilla
Marynatą posmarować plastry mięsa i na 12 godzin włożyć do lodówki.

Plastry mięsa posmarować marynatą, ułożyć w pojemniku, przykryć i włożyć do lodówki na 12 godzin.

grillowanie mięsa

Mięso wyjąć z lodówki i usunąć marynatę. Karkówkę rozłożyć na ruszcie grilla i piec z obu stron aż mięso się zrumieni i będzie miękkie. Smacznego!


Tagi:

grill mięsa