iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pasztetowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztet w takiej formie to wersja świąteczna w moim domu nie ma świąt bez dobrego pasztetu, cała rodzina bardzo go lubi z dodatkiem ostrej ćwikły.

Pasztetowe babeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztetowe babeczki

 

  • 1,5 kg mięsa z indyka u mnie gulaszowe
  • 20 dag wątróbki indyczej
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • cebula
  • 1 łyżka jarzynki
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pasztetowe babeczki
Mięso z indyka obsmażyć na patelni na 2 łyżkach smalcu i przełożyć do garnka, a na tłuszczu podsmażyć wątróbkę.

Do mięsa dodać marchew, pietruszkę, seler i cebulę, zalać 1 litrem wody, dodać jarzynkę i pieprz, gotować na małym ogniu do miękkości. Mięso razem z warzywami wyjąć z bulionu i wystudzić, a następnie skręcić przez maszynkę na drobnym sitku razem z wątróbką.

Pieczarki pokroić w większą kostkę i dodać do masy mięsnej, następnie dodać jajka i szklankę bulionu z gotowania mięsa oraz tymianek, wymieszać i doprawić do smaku sola oraz czarnym pieprzem.

Małe foremki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać grubą warstwa bułki tartej, następnie napełnić masą mięsną po wierzchu posypać cienką warstwą bułki tartej i ułożyć kilka wiórek masła.

Piekarnik nagrzać do 200st i zapiekać około 35 minut, pasztet ma się ładnie zarumienić.
Pasztetowe babeczki