gryszelm

gryszelm

Kuchcik
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Grillowana pierś kaczki z puree i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierś kaczki to wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, a grillowane warzywa Hortex i ziemniaczano-selerowe puree idealnie się z nią komponują.

Grillowana pierś kaczki z puree i warzywami

Składniki:

Grillowana pierś kaczki z puree i warzywami

 

  • patelnię z przyprawą włoską - Warzywa na patelnię Hortex 4 piersi z kaczki, sól i pieprz,
  • 4 ziemniaki

  • 1 seler duży lub 2 małe
  • masło
  • mleko,
  • czosnek,

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś kaczki z puree i warzywami
Obieramy ziemniaki i selera, ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a po około 10 minut dodajemy seler i gotujemy do miękkości. Pierś kaczki od strony skóry smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz, a później delikatnie z drugiej strony, po czym wkładamy do piekarnika i ustawiamy funkcję grilla na około 15 minut. Wyjmujemy warzywa na patelnię Hortex, wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawę włoską - mieszamy i podsmażany około 5 minut, a następnie przekładamy na grilla, do grillowanej już kaczki na 10 minut. Ugotowane ziemniaki i seler odcedzamy, przeciskamy przez młynek, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka, łyżkę miękkiego masła, 1 ząbek zmiażdżonego czosnku - mieszamy energicznie, aż wszystkie składniki połączą się. Wyjmujemy pierś kaczki, warzywa i podajemy z puree. Smacznego.