slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 326]

Grillowana pierś kurczaka na sałatce z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na lekką sałatkę która z powodzeniem może zastąpić obiad. Świeże warzywa z dodatkiem grillowanego kurczaka to super połączenie.

Grillowana pierś kurczaka na sałatce z rzodkiewką

Składniki:

Grillowana pierś kurczaka na sałatce z rzodkiewką

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 g mixu sałat
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 1/4 małej cukinii
  • 1/4 małego zielonego ogórka
  • kilka świeżych truskawek
  • sos: 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka listków świeżej melisy i mięty
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś kurczaka na sałatce z rzodkiewką
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawę do gyrosa mieszamy z olejem i nacieramy nią mięso. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa i owoce.

Na talerz lub półmisek układamy sałatę. Ogórek i cukinię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie półplasterki, układamy je na sałacie. Od rzodkiewek odkrajamy końcówki i ogonki a następnie kroimy w plasterki, układamy na sałatce. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy w plasterki a następnie układamy na na sałatce.

Rozgrzewamy patelnię grillową, wyjmujemy mięso z lodówki i kładziemy na rozgrzanej patelni. Grillujemy na małym ogniu przez 10 minut z każdej strony a następnie odkładamy na deskę aby mięso było soczyste. Sos: myjemy zioła i kroimy drobno.

Majonez mieszamy z jogurtem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Lekko przestudzone mięso kroimy w grube plastry i układamy na sałatce.

Polewamy sosem ziołowym.