Sposób przygotowania:
Kiełbaski wieprzowe grillowane w przyprawach
Patyczki do szaszłyków przez kilka godzin moczyć w zimnej wodzie albo w piwie, aby w czasie grillowania nie paliły się.
Kiełbaski podzielić na trzy części, zwinąć w ślimaczki i nadziać na mokre patyczki, po czym posmarować olejem ze wszystkich stron.
Część kiełbasek posypać majerankiem, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mielonym kminkiem oraz zmielonymi płatkami chili. Dodatkowo skropić płynną przyprawą do zup.
Kolejną część kiełbasek posypać granulowanym czosnkiem, zmieloną kozieradką i białym pieprzem. Skropić całość olejem czosnkowym.
Resztę kiełbasek posypać wędzoną mieloną papryką, mielonym imbirem, a następnie skropić oliwą spod suszonych pomidorów.
Przyprawione kiełbaski osobno owinąć szczelnie w grubą folię aluminiową, zapakować wszystkie do dużego woreczka i włożyć na dobę do lodówki. Można również przygotować wcześniej takie kiełbaski i zamrozić opakowane w alu-folię.
Część kiełbasek można usmażyć na patelni żeliwnej ustawionej na ruszcie nad ogniskiem.
Resztę kiełbasek upiec na grillu w klasyczny sposób (lub na dziurkowanych tackach z alu-folii), co nada im dodatkowo wyjątkowego aromatu. W czasie pieczenia patyczki ułatwiają odwracanie - po upieczeniu, dzięki nim, wygodniej trzymać kiełbaski w rękach podczas jedzenia.
Kiełbaski podzielić na trzy części, zwinąć w ślimaczki i nadziać na mokre patyczki, po czym posmarować olejem ze wszystkich stron.
Część kiełbasek posypać majerankiem, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mielonym kminkiem oraz zmielonymi płatkami chili. Dodatkowo skropić płynną przyprawą do zup.
Kolejną część kiełbasek posypać granulowanym czosnkiem, zmieloną kozieradką i białym pieprzem. Skropić całość olejem czosnkowym.
Resztę kiełbasek posypać wędzoną mieloną papryką, mielonym imbirem, a następnie skropić oliwą spod suszonych pomidorów.
Przyprawione kiełbaski osobno owinąć szczelnie w grubą folię aluminiową, zapakować wszystkie do dużego woreczka i włożyć na dobę do lodówki. Można również przygotować wcześniej takie kiełbaski i zamrozić opakowane w alu-folię.
Część kiełbasek można usmażyć na patelni żeliwnej ustawionej na ruszcie nad ogniskiem.
Resztę kiełbasek upiec na grillu w klasyczny sposób (lub na dziurkowanych tackach z alu-folii), co nada im dodatkowo wyjątkowego aromatu. W czasie pieczenia patyczki ułatwiają odwracanie - po upieczeniu, dzięki nim, wygodniej trzymać kiełbaski w rękach podczas jedzenia.