KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Grillowana ryba z warzywami+sos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetne danie z grilla będące alternatywą dla kiełbaski czy żeberek- rybka zawsze zdrowsza! a do tego pyszny sos czosnkowy :)

Grillowana ryba z warzywami+sos

Składniki:

Grillowana ryba z warzywami+sos

 

  • folia aluminiowa
  • odrobina oliwy z oliwek

 

  • na rybę:
  • 3 filety z białej ryby np. dorsza
  • 2 cebule
  • pomidor
  • czerwona i zielona papryka
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • inne zioła do smaku
  • sól i pieprz
  • odrobina mleka
  • try łyżki majonezu

 

  • na sos czosnkowy:
  • mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • świeży koperek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, cukier, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grillowana ryba z warzywami+sos
Rybę dokładnie myjemy i zamaczamy w spodku mleka. Po takim zabiegu rybkę należy wysuszyć. Warzywa przygotowujemy następująco: z papryk usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je na podłużne paski a następnie w kosteczkę. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również drobno kroimy bądź zostawiamy w tzw. krążkach. Do warzyw dodajemy majonez oraz mniej więcej łyżkę papryki sproszkowanej oraz doprawiamy ziołami do smaku wedle uznania. Przygotowujemy folię aluminiową w którą zawiniemy nasz specjał. Smarujemy ją dokładnie oliwą z oliwek. kładziemy rybę i obtaczamy ją dokładnie majonezem z warzywami. Całość szczelnie opakowujemy folią aluminiową. Na grillu pieczemy ok. 20 minut. Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i majonezem. dodajemy posiekany koperek oraz sól, cukier, pieprz do smaku.