Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 243]

Grillowana wątroba na szpikulcu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątroba wołowa jest multiwitaminowym daniem, jest tania, smaczna i przede wszystkim mało spotykana na ogrodowych rusztach, co musimy zmienić!

Grillowana wątroba na szpikulcu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowana wątroba na szpikulcu

 

  • 400 g wątroby wołowej (w jednym kawałku)
  • sól

 

  • MARYNATA
  • 100 ml oleju (do marynowania)
  • 8 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • sok cytrynowy (świeżo wyciśnięty)
  • 1/2 pęczka tymianku (posiekać)
  • 1/2 pęczka mięty (posiekać)
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowana wątroba na szpikulcu
► MARYNATA : W naczyniu wymieszać z sobą: oliwę, czosnek, pieprz, świeżą miętę i tymianek.

► Wątrobę wołową oczyścić z błon, żyłek i opłukać z krwi pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na 2 cm. kawałki. wymieszać i marynować w przygotowanej marynacie przez conajmniej 2 godziny.

► Marynowane kawałki wątroby umieścić na szpikulcach do grilla, ale posolić je dopiero krótko przed grilowaniem. Po zakończeniu grillowania wątrobę pokropić sokiem z cytryny.
Grillowana wątroba na szpikulcu
Wątrobę posolić dopiero krótko przed grilowaniem - po zakończeniu grillowania wątrobę pokropić sokiem z cytryny.
Grillowana wątroba na szpikulcu
Marynowane kawałki wątroby umieścić na szpikulcach do grilla.
Grillowana wątroba na szpikulcu
Wątrobę wołową oczyścić z błon, żyłek i opłukać z krwi pod bieżącą wodą.

Tagi:

grill dania