Sposób przygotowania:
Grillowane bakłażany
Bakłażan i pomidorki myjemy i osuszamy. Bakłażan kroimy w plasterki-ok. 0,5 cm.Każdy plaster bakłażana posypujemy lekko solą i zostawiamy na 10 min aby puścił sok. Następnie odsączamy ręcznikiem papierowym i robimy tak z drugiej strony. Posypujemy lekko pieprzem i smarujemy olejem.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i koimy w pasterki a pomidorki na połówki. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej bakłażany.
Grillujemy je ok. 1 minuty i przekładamy na drugą stroną. Na każdym plasterku bakłażana układamy po plasterku mozzarelli i połówce pomidorka. posypujemy lekko sola i pieprzem i przykrywamy przykrywką na 30 sekund.
Potem ściągamy przykrywkę i jeszcze chwilę grillujemy. Podajemy ze świeżym ogórkiem lub lekką sałatką.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i koimy w pasterki a pomidorki na połówki. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej bakłażany.
Grillujemy je ok. 1 minuty i przekładamy na drugą stroną. Na każdym plasterku bakłażana układamy po plasterku mozzarelli i połówce pomidorka. posypujemy lekko sola i pieprzem i przykrywamy przykrywką na 30 sekund.
Potem ściągamy przykrywkę i jeszcze chwilę grillujemy. Podajemy ze świeżym ogórkiem lub lekką sałatką.