slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Grillowane bakłażany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną przystawkę z grilla. Można ją również zrobić na patelni grillowej. Cos pysznego z bakłażana.

Grillowane bakłażany

Składniki:

Grillowane bakłażany

 

Sposób przygotowania:

Grillowane bakłażany
Bakłażan i pomidorki myjemy i osuszamy. Bakłażan kroimy w plasterki-ok. 0,5 cm.Każdy plaster bakłażana posypujemy lekko solą i zostawiamy na 10 min aby puścił sok. Następnie odsączamy ręcznikiem papierowym i robimy tak z drugiej strony. Posypujemy lekko pieprzem i smarujemy olejem.

Mozzarellę odsączamy z zalewy i koimy w pasterki a pomidorki na połówki. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej bakłażany.

Grillujemy je ok. 1 minuty i przekładamy na drugą stroną. Na każdym plasterku bakłażana układamy po plasterku mozzarelli i połówce pomidorka. posypujemy lekko sola i pieprzem i przykrywamy przykrywką na 30 sekund.

Potem ściągamy przykrywkę i jeszcze chwilę grillujemy. Podajemy ze świeżym ogórkiem lub lekką sałatką.