Sposób przygotowania:
Grillowane aromatyczne burgery z kiwi
Mięso doprawić roztartym ząbkiem czosnku, natką, szczypiorkiem, odrobiną sosu sojowego i pieprzu oraz sokiem z limonki. Dodać żółtko, namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie, dobrze odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. W moździerzu rozdrobnić pieprz i nasiona kolendry, dodać resztę przypraw i skórkę cytrynową i utrzeć chwilę razem. Z mięsa utworzyć 4 większe lub 6 mniejszych wypukłych kotletów. Grill elektryczny lub patelnie grillową dobrze rozgrzać, posmarować oliwą. Burgery posypać z obu stron mieszanką przypraw z moździerza. Grillować z obu stron do zarumienienia. Podawać z plasterkami kiwi, posiekaną papryczką chili, z ryżem gotowanym na sypko i cząstkami limonki. U mnie na zdj. sałatka z mini konserwowych ogórków z posiekaną natką pietruszki, białą cebulką, solą, pieprzem, łyżką oliwy i odrobiną soku z limonki.
darmiona