dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Łosoś z cukiniową salsą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Grillowane burgery z łososia z podsmażoną cukinią na ostro

Łosoś z cukiniową salsą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z cukiniową salsą

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z cukiniową salsą
Burgery rozmroziłam, skropiłam sosem sojowym i odstawiłam na 20 minut. Cukinię przekroiłam wzdłuż na cztery części, wycięłam pestki i pokroiłam w pół centymetrowe kawałki. Cebulę, czosnek i chili pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Czosnek dodatkowo roztarłam nożem po desce, aby uwolnić olejki eteryczne. Na patelni rozgrzałam olej wrzuciłam cebulę i czosnek, podsmażyłam przez minutę, po czym dorzuciłam chili, wymieszałam i smażyłam razem 2 minuty. Następnie dołożyłam cukinię, posoliłam i popieprzyłam. Smażyłam, mieszając od czasu do czasu przez 7 minut, zdjęłam z palnika. Rozgrzałam patelnię grillową, posmarowałam odrobiną oleju i położyłam łososiowe koła. Dodałam kilka listków rozmarynu. Aby zapobiec rozpadnięciu się burgerów czekałam prawie do momentu, aż ścięły się na całej grubości i dopiero wtedy przełożyłam na drugą stronę. Po minucie zdjęłam rybę z patelni na talerze. Obok położyłam „salsę” z cukinii, a na niej jogurt (dla złagodzenia smaku). Podałam z ziemniakiem, który wcześniej w całości upiekłam w mikrofali, przekroiłam wzdłuż, posmarowałam olejem oraz posoliłam i podsmażyłam na patelni grillowej razem z rybą.
Łosoś z cukiniową salsą
Składniki "salsy" z cukini - świetny dodatek do grillowanej ryby albo mięsa
Łosoś z cukiniową salsą
Składniki salsy należy dosyć krótko podsmażyć na odrobinie oleju, cukinia powinna zachować jędrność
Łosoś z cukiniową salsą
Rybę przekładam na drugą stronę dopiero po ścięciu mięsa na całej grubości
Łosoś z cukiniową salsą
Do grillowanej ryby dołożyłam ziemniaka, aby nabrał rumieńca w paski

Tagi:

sosy cukinia