Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Grillowane piersi z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Długie marynowanie powoduje, że mięso jest smaczne i soczyste. Można je grillować na patelni, grillu węglowym lub elektrycznym. Podałam z sałatką prawie-grecką.

Grillowane piersi z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane piersi z kurczaka

 

  • 600 g piersi kurczaka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka octu białego winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

Grillowane piersi z kurczaka
Do miski wrzucić majonez, jogurt i keczup, wlać ocet i sos sojowy. Dodać miód, wsypać zioła i pieprz. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać dokładnie. Piersi umyć, osuszyć, przekroić na 2-3 plastry w zależności od grubości piersi. Włożyć do marynaty i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso kłaść na rozgrzane płyty grilla, przycisnąć pokrywą i smażyć około 5 minut. Podawać z sałatką. 
Grillowane piersi z kurczaka
Do miski wrzucić majonez, jogurt i keczup, wlać ocet i sos sojowy.
Grillowane piersi z kurczaka
Dodać miód, wsypać zioła i pieprz. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać dokładnie.
Grillowane piersi z kurczaka
Piersi umyć, osuszyć, przekroić na 2-3 plastry w zależności od grubości piersi. Włożyć do marynaty i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Grillowane piersi z kurczaka
Zamarynowane mięso kłaść na rozgrzane płyty grilla, przycisnąć pokrywą i smażyć około 5 minut. Podawać z sałatką