Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Grillowane udka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamarynowane ćwiartki z kurczaka upieczone na grillu.

Grillowane udka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowane udka

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 4 marynowane papryczki piri piri
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka po myśliwsku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Grillowane udka
Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje. Do oleju dodać wyciśnięty czosnek, ocet balsamiczny, sos worcester, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, posiekane razem z pestkami papryczki, sól i przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odstawić na całą noc chłodne miejsce (np. do lodówki). Zamarynowane mięso z kurczaka kłaść na rozgrzany grill i grillować na rumiano z obu stron.
Grillowane udka
Umyte osuszone i podzielone na porcje ćwiartki z kurczaka.
Grillowane udka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Grillowane udka
Mięso z kurczaka dokładnie natarte przygotowaną marynatą.