Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Grillowane warzywa z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon grillowy w pełni. Tym, którzy, tak jak ja, nie przepadają za tłustymi kiełbaskami i karkówką, polecam grillowane warzywa z parmezanem.

Grillowane warzywa z parmezanem

Składniki:

Grillowane warzywa z parmezanem

 

Sposób przygotowania:

Grillowane warzywa z parmezanem

ETAP 1:

Grillowane warzywa z parmezanem
Fasolkę szparagową myjemy i gotujemy do miękkości

Warzywa myjemy. Z fasolki odcinamy końcówki.
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.

ETAP 2:

Grillowane warzywa z parmezanem
Bakłażana kroimy w plasterki i posypujemy solą

Bakłażana kroimy w plasterki, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut. Kiedy na plastrach bakłażana pojawi się "rosa", plastry opłukujemy bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

ETAP 3:

Grillowane warzywa z parmezanem
Cukinię kroimy w plasterki i oprószamy solą

Cukinię kroimy w plasterki i solimy.

ETAP 4:

Grillowane warzywa z parmezanem
Paprykę (u mnie papryka czerwona) kroimy w paseczki

Paprykę kroimy w paseczki.

ETAP 5:

Grillowane warzywa z parmezanem
Warzywa grillujemy na patelni grillowej lub na grillu

Warzywa polewamy oliwą z oliwek i grillujemy - na grillu lub na patelni grillowej.

ETAP 6:

Grillowane warzywa z parmezanem
Warzywa przyprawiamy oregano (lub przyprawą do dań kuchni włoskiej)

Warzywa przyprawiamy oregano.

ETAP 7:

Grillowane warzywa z parmezanem
Na koniec warzywa posypujemy płatkami parmezanu

W międzyczasie parmezan ścieramy na płatki - robimy to za pomocą obieraczki do warzyw.
Warzywa wykładamy na talerze, posypujemy płatkami parmezanu.