nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jako dodatek do mięs, ryb, a może też być jako samodzielne danie

Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą

 

  • 1 duży bakłażn (0,5 kg)
  • puszka pomidorów w puszce
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • łyżeczka bazyli
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą
Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Posypujemy obficie solą i odstawiamy do czasu aż się spocą. Dzięki temu nie będą goryczkowe. Następnie myjemy je pod bieżącą wodą i odkładamy na ręcznik papierowy. Bakłażany smarujemy pędzelkiem oliwą i grillujemy. Grillowane bakłażany przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory przekładamy do miseczki, dodajemy koncentrat, bazylię i cukier. Mieszamy i zalewamy bakłażany. Wierzch posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180 stopni.
Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą
Pokrojonego w plastry bakłażana solimy i odstawiamy aż się spoci
Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą
Składniki na sos pomidorowy mieszamy w miseczce
Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą
Bakłażana grillujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
Grillowany bakłażan z pomidorami i fetą
Zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy fetą