SUPERPRZEPIS

Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym

  • 3
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym Więcej zdjęć (5)

comber króliczy sous vide z sosie wiśniowym

Składniki:

Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym

 

  • combry z królika 5
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • tymianek
  • musztarda francuska 3 łyżeczki
  • wiśnie w alkoholu 30 sztuk
  • olej 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • cebula czosnkowa 1
  • bulion 60 ml
  • konfitura z żurawiny 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym
Combry królicze oczyszczamy z błon. Posypujemy solą oraz pieprzem czarnym mielonym oraz odrobiną suszonego tymianku. Zawijamy w folię spożywczą nadając im kształt walca. Folię dziurkujemy wykałaczką starając się jak najmniej uszkodzić zawinięte combry. Całość w towarzystwie gałązki tymianku wkładamy do woreczka foliowego z zapięciem strunowym. Z jednej strony woreczka wsuwamy słomkę i na całej długości zamykamy zapięcie. Za pomocą słomki odsysamy resztki powietrza z worka, sprawnie wyciągamy słomkę i szybko domykamy woreczek. Tak przygotowane comberki w woreczku wkładamy do garnka z wodą o temperaturze 60°C, na minimalnym ogniu. Podgrzewamy około 30 minut pilnując, aby temperatura oscylowała wokół 60-64°C. W międzyczasie zabieramy się za sos. W rondelku na 2 łyżkach oleju rzepakowego podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy się zarumieni dodajemy wiśnie z nalewki (oczywiście bez pestek). Dolewamy jeszcze bulion i mieszamy. Na wolnym ogniu podgrzewamy około 15 minut. Następnie dodajemy musztardę oraz konfiturę z żurawiny. Mieszamy i redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji – sos powinien być gęsty niczym konfitura. W razie potrzeby możemy doprawić solą lub sosem sojowym. Po zakończonej kąpieli wodnej combry wyjmujemy z woreczka i rozwijamy (ewentualne soki z mięsa przelewamy do sosu wiśniowego). Rozgrzewamy patelnię grillową i na maksymalnym płomieniu rumienimy combry z każdej strony. Po skończonym smażeniu ogień wyłączamy, a na gorącą patelnię wrzucamy masło. Rozprowadzamy po całej patelni, aby zebrało wszelkie pozostałości smakowe ze smażenia mięsa i przelewamy do sosu. Sos mieszamy. Tak przygotowane comberki polałem sosem wiśniowym. Podałem z makaronem. Smacznego.
Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym
Comberki pozbawiamy niedoskonałości i przyprawiamy
Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym
Podgrzewamy metodą sous vide przez około 30 minut
Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym
Przygotowane comberki podsmażamy na patleni grillowej
Grillowany comber króliczy w sosie wiśniowym
W oddzielnym garnkuszku przygotowujemy sos