Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Królik w sosie tymiankowo - estragonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten przepis na królika to sposób na danie na spotkania w gronie znajomych - zachęcam gorąco do wypróbowania tego delikatnego i aromatycznego dania.

Królik w sosie tymiankowo - estragonowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Królik w sosie tymiankowo - estragonowym

 

  • części królika (skoki przednie i tylne)
  • tłuszcz do smażenia (masło)
  • 100 g bekonu (plastry)
  • 2 cebule (pokroić w kostkę)
  • 6 ząbków czosnku (pokroić w kostkę)
  • 250 ml wina (białe / półwytrawne)
  • musztarda
  • crème fraîche (150 g)
  • 6 gałązek tymianku (świeży)
  • 1 łyżeczka estragonu (szuszony)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Królik w sosie tymiankowo - estragonowym
► Królicze mięso przyprawić pieprzem, solą i dookoła cienko wysmarować musztardą. W brytfannie rozgrzać masło i na średnim ogniu obsmażyć mięso porcjami. Mięso wyjąć z brytfanny.

► W brytfannie w tłuszczu po smażeniu mięsa, zeszklić cebulę i czosnek, później wrzucić tymianek, estragon i krótko razem smażyć. Następnie zdeglasować winem. Mięso włożyć z powrotem do brytfanny i obłożyć plastrami bekonu.

► Królicze mięso dusić przez około 45 minut. Następnie zdjąć plastry bekonu ( można je później usmażyć krótko na patelni, aż do uzyskania chrupkości ). Sos zagotować, dodać crème fraîche, musztardę i zatrzepać trzepaczką, doprawić solą, pieprzem i zalać sosem części królika.
Królik w sosie tymiankowo - estragonowym
Królicze mięso dusić przez około 45 minut, następnie zdjąć plastry boczku.
Królik w sosie tymiankowo - estragonowym
W brytfannie zeszklić cebulę i czosnek i zdeglasować winem - mięso włożyć z powrotem do brytfanny i obłożyć plastrami bekonu.
Królik w sosie tymiankowo - estragonowym
Następnie mięso z królika wyjąć z brytfanny i odstawić w ciepłe miejsce.
Królik w sosie tymiankowo - estragonowym
W brytfannie rozgrzać masło i na średnim ogniu obsmażyć mięso porcjami.
Królik w sosie tymiankowo - estragonowym
Królicze mięso przyprawić pieprzem, solą i dookoła cienko wysmarować musztardą.
Królik w sosie tymiankowo - estragonowym
Mięso wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby uzyskało pokojową temperaturę.

Tagi:

królik dania