Sposób przygotowania:
Grillowany pstrąg na puree z selera naciowego
1. Miękkie masło wymieszać dokładnie z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną natką i szczypiorkiem. Ryby umyć dokładnie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do nacięć powkładać masełko i spiąć wykałaczkami. Pstrągi z wierzchu natrzeć dobrze mieszanką soli i pieprzu. Odłożyć do lodówki na pół godziny.
2. Seler wymyć, wrzucić do garnka, zalać gorącym bulionem. Gotować aż lekko zmięknie (około 15 minut). Odsączyć dokładnie z wody i zblendować. Dodać drobno posiekaną natkę, sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3. Ryby ułożyć na zimnej, suchej patelni grillowej, wstawić na średni ogień. Grillować około 6 minut z każdej strony. Gotowego pstrąga ułożyć na puree z selera i podawać. Smacznego!
2. Seler wymyć, wrzucić do garnka, zalać gorącym bulionem. Gotować aż lekko zmięknie (około 15 minut). Odsączyć dokładnie z wody i zblendować. Dodać drobno posiekaną natkę, sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3. Ryby ułożyć na zimnej, suchej patelni grillowej, wstawić na średni ogień. Grillować około 6 minut z każdej strony. Gotowego pstrąga ułożyć na puree z selera i podawać. Smacznego!