iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Grillowany hamburger

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam upiec w domu bułeczki i ulubione dodatki, a hamburgery usmażyć na grillu bo wtedy smakują wyjątkowo.

Grillowany hamburger

Składniki:

Grillowany hamburger

 

  • 80 dag mięsa mielonego mieszanego wołowego i wieprzowego
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ostrego keczupu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Grillowany hamburger

ETAP 1:

Grilowany hamburger
Formujemy okrągłe i płaskie kotlety na rozmiar bułki.

Cebulę ścieramy na tarce z małymi oczkami lub bardzo drobno siekamy, ser trzemy na grubych oczkach i wszystko dodajemy do mięsa. Masę mięsną łączymy z keczupem, musztardą, czosnkiem oraz jajkami i suchymi przyprawami ( sól, pieprz, paprykę dodajemy wedle własnego uznania i smaku) wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką masę mięsną i chłodzimy w lodówce.

Kotlety formujemy ze schłodzonego mięsa i robimy je tak bardziej płaskie.

ETAP 2:

Grilowany hamburger
Smażenie na foli zabezpiecza przed wysuszeniem się mięsa.

Na rozgrzanym grillu układamy folię aluminiową, a na niej układamy uformowane kotlety, smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Gorące hamburgery układamy w miękkiej bułce z dowolnymi dodatkami i podajemy.