czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Hamburgery z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowego fast fooda mona przygotować również w trakcie ogrodowego grillowania, różnorodne dania z grilla zadowolą każdego amatora ogrodowego biesiadowania :)

Hamburgery z grilla Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Hamburgery z grilla

 

  • 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dkg sera żółtego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 8 bułek do burgerów
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1-2 pomidory

dip:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Hamburgery z grilla
Aby przygotować kotlety do burgerów zaczynamy od pokrojenia cebuli i papryki w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, połowę sera ścieramy na tarce.

Mięso i warzywa łączymy z jajkiem, musztardą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy 8 kotletów. Tacki aluminiowe trzeba lekko natłuścić. Kładziemy je na grilla i układamy kotlety. Grillujemy z obu stron około pół godziny.

Pod koniec grillowania kotlety posypujemy resztą startego sera i zapiekamy aż się rozpuści. Bułki do burgerów przekrawamy na pół i grillujemy po wewnętrznej stronie.

Bułki smarujemy dipem, na to układamy poszatkowaną pekinkę, plastry pomidora, kotlet, sos i drugą połowa bułki.

Smacznego :)
Hamburgery z grilla
Kotlety mielone idealnie udają się na grillu :)
Hamburgery z grilla
Cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać curry i zeszklić na małej ilości oleju. Kiedy cebula przestygnie wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Sos idealnie pasuje do burgerów i innych dań z grilla.