Sposób przygotowania:
Gęsta grochówka
Mięso umyć, włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, lekko osolić i wstawić na ogień. W międzyczasie: groch opłukać i odcedzić. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w małą kostkę i wstawić w osobnym garnku w osolonej wodzie, ugotować. Gdy woda z mięsem się zagotuje, zmniejszyć ogień i zdjąć szumowiny. Dodać groch i obrane warzywa. Dorzucić 4 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 łyżki suszonych warzyw. Zupa musi "pyrkać"około godzinę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone w kosteczkę kiełbasę i cebulę. Wyjąć z zupy miękkie warzywa i mięso. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kosteczkę, dodać z powrotem do zupy razem z ziemniakami i kiełbasą z cebulą. Doprawić, wsypać 3 garście otartego majeranku. Użyty w zupie boczek piekę później w piekarniku - np. na drugie danie. Za pomocą ubijaka do ziemniaków rozcieram w garnku część warzyw. Przed podaniem dodaję odrobinę śmietany do zabielenia.
Ilonar2301
darmiona
edytaha
darmiona