darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Gęsta grochówka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gęsta, pyszna, rozgrzewająca grochówa

Gęsta grochówka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gęsta grochówka

 

  • 500 g boczku
  • 400 g grochu łuskanego
  • 1 cebula
  • laska dobrej, wędzonej kiełbasy
  • łyżka masła klarowanego
  • 4-5 marchewek
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 7-8 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz, warzywa suszone, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz w ziarnach
  • śmietana 18%

 

Sposób przygotowania:

Gęsta grochówka
Mięso umyć, włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, lekko osolić i wstawić na ogień. W międzyczasie: groch opłukać i odcedzić. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w małą kostkę i wstawić w osobnym garnku w osolonej wodzie, ugotować. Gdy woda z mięsem się zagotuje, zmniejszyć ogień i zdjąć szumowiny. Dodać groch i obrane warzywa. Dorzucić 4 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 łyżki suszonych warzyw. Zupa musi "pyrkać"około godzinę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone w kosteczkę kiełbasę i cebulę. Wyjąć z zupy miękkie warzywa i mięso. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kosteczkę, dodać z powrotem do zupy razem z ziemniakami i kiełbasą z cebulą. Doprawić, wsypać 3 garście otartego majeranku. Użyty w zupie boczek piekę później w piekarniku - np. na drugie danie. Za pomocą ubijaka do ziemniaków rozcieram w garnku część warzyw. Przed podaniem dodaję odrobinę śmietany do zabielenia.
Gęsta grochówka
ziemniaki należy obrać i po umyciu pokroić
Gęsta grochówka
kiełbasę i cebulę usmażyć na maśle klarowanym
Gęsta grochówka
marchewkę i pietruszkę z zupy pokroić w kosteczkę