Sposób przygotowania:
Wojskowa Grochówa
Groch wsypujemy do garnka i zalewamy 2 do 2,5 litra wody , Kroimy w kostkę kielbasę i boczek , skórę z boczku odkrajamy i wrzucamy wszystko do garnka , dodajemy 2- 3 liscia laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego , przecieramy w dloni troche majeranku i wsypujemy , do tego doprawiamy pieprzem czarnym oraz cayenne i gałką muszkatołową , jak juz zacznie się gotowac dodajemy soli i ziarenek smaku , teraz wrzucamy pokrojona w plasterki marchewkę oraz pokrojona w kostkę cebulę, gotujemy od czesu do czasu mieszając do czasu aż groch będzie półmiękki i zacznie się powoli rozmpadac , teraz dodajemy ziemniaki pokrojone w kostke , gotujemy mieszając do czsu aż ziemniaki ,bedą ugotowane do tego sopnia iż ich brzegi zaczną się zaokrąglać od gotowania , teraz przecieramy przez dłoń następną dawkę majeranku ,dosyć sporo . Podajemy najlepiej z razowym chlebem ,.
Malgosia
takie kielbaski to jedyne laski w wojsku :)
jarek-energy
dobre:) hehe , ale tak jedna kiełbasa = 1 laska...kiełbasy:)
Gość
jarek-energy
sandra200
Gość
jarek-energy
jaka szyszkę?
jojo123