Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Golonka z wędzoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Golonka może i jest mega kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Tę najpierw ugotowałam, następnie mocno przyprawiłam i upiekłam:)

Golonka z wędzoną papryką

Składniki:

Golonka z wędzoną papryką

 

Sposób przygotowania:

Golonka z wędzoną papryką

Etap 1

Golonka z wędzoną papryką
Wieprzowa golonka gotowana w wodzie z dodatkiem przypraw.

Golonkę (ja miałam jedną bardzo dużą sztukę) przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej ziele angielskie, liście laurowe i trochę przyprawy uniwersalnej. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ja gotowałam 2 godziny i 45 minut). Ugotowaną golonkę wyjąć z wywaru.

Etap 2

Golonka z wędzoną papryką
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego olej, zioła i przyprawy.

Etap 3

Golonka z wędzoną papryką
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszane.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 4

Golonka z wędzoną papryką
Ugotowana golonka pokryta przygotowaną marynatą.

Przygotowaną marynatą pokryć ugotowane mięso.

Etap 5

Golonka z wędzoną papryką

Golonkę w marynacie ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 6

Golonka z wędzoną papryką

Piec w 220 stopniach przez ok. 40 minut. W czasie pieczenia golonkę 2-3 razy polać wywarem, w którym się gotowała. Gotową golonkę podzielić na porcje.


Tagi:

mięsa golonka