Sposób przygotowania:
Golonka z wędzoną paprykąEtap 1
Golonkę (ja miałam jedną bardzo dużą sztukę) przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej ziele angielskie, liście laurowe i trochę przyprawy uniwersalnej. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ja gotowałam 2 godziny i 45 minut). Ugotowaną golonkę wyjąć z wywaru.
Etap 2
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego olej, zioła i przyprawy.
Etap 3
Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 4
Przygotowaną marynatą pokryć ugotowane mięso.
Etap 5
Golonkę w marynacie ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Etap 6
Piec w 220 stopniach przez ok. 40 minut. W czasie pieczenia golonkę 2-3 razy polać wywarem, w którym się gotowała. Gotową golonkę podzielić na porcje.