Sposób przygotowania:
Grochowa zupa krem z ciecierzycą i paprykąGrochowa zupa krem I
Ciecierzycę gotujemy do miękkości (ok. 1 h). W tym czasie groch zalewamy 2 i pół litra wody. Ściągamy szumowiny. Dokładamy liście i ziele. Gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażmy aż się ładnie zeszkli. Dodajemy do gotującego się grochu.
Grochowa zupa krem II
Kiełbasę wędzoną kroimy w cienkie plasterki.
Grochowa zupa krem III
Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki.
Grochowa zupa krem IV
Wszystkie warzywa i kiełbasę wrzucamy na patelnię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do czasu aż wszystko zmięknie.
Grochowa zupa krem V
Gdy groch się ugotuje wyjmujemy ziele i liście. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy podsmażoną wędlinę i warzywa. Dokładamy odcedzoną na sitku ciecierzycę. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy majerankiem.
Magdalena88
Marika-