Sposób przygotowania:
Grochowa zupa-krem z żołtym serem
Groch namoczyć na noc w letniej wodzie, następnie osączyć i przepłukać na sicie. Kostkę rosołową wrzucić do garnka z 1 i 1/2 litra wody, postawić na wolnym ogniu. Kiedy woda będzie ciepła, dodać groch oraz czosnek, posolić i gotować, aż groch stanie się całkiem miękki. ( W szybkowarze ugotuje się znacznie szybciej. ) Ugotowany groch przetrzeć przez sitko, umieścić na bardzo małym ogniu i stale mieszając dodać do niego śmietankę oraz pokrojony na kostkę ser. Ogrzewać do całkowitego roztopienia się sera, na końcu przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprze. podawać z kostkami bułki zrumienionymi uprzednio na oleju. Można podawać na zimno. Serdecznie zapraszam do przygotowania tego zupo-kremu na prawdę pyszne danie. Życzę Smacznego ; )