nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Grochówka na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i pożywna zupa, idealnana chłodne dni

Grochówka na wędzonce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka na wędzonce

 

  • szklanka grochu
  • włoszczyzna tak jak na rosół
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 2 frankfuterki
  • 0,5 kg wędzonych kości
  • 2 ziemniaki
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grochówka na wędzonce
Groch zalewamy zimną wodą na noc. Kości wraz z włoszczyzną gotujemy ok godziny. Wyciągamy z wywaru kości oraz warzywa. Groch płuczemy i dodajemy do wywaru. Gotujemy oko 30minut. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, frankfuterki kroimy, kości obieramy i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, myjemy,kroimy w kostkę, dodajejmy do zupy i całość gotujemy jeszcze ok 15 minut. Na koniec dodajemy majeranek oraz doprawiamy.
Grochówka na wędzonce
Groch zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc
Grochówka na wędzonce
Kości wędzone wraz z włoszczyzną gotujemy ok godziny
Grochówka na wędzonce
Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni
Grochówka na wędzonce
Dodajemy mięso, ziemniaki oraz przyprawy

Tagi:

groch