cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Grochówka na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealna zupa na zimowe dni. Pożywna, aromatyczna, dostarczająca dużą ilość energii.Idealna dla ciężko pracującego mężczyzny oraz jako sposób na przetrwanie zimy.

Grochówka na wędzonce

Składniki:

Grochówka na wędzonce

 

 

Sposób przygotowania:

Grochówka na wędzonce
Groch wypłukać i zalać zimną wodą na około 30min. Następnie odcedzić i zagotować w wodzie od czasu do czasu mieszając - doprowadzić do całkowitego rozgotowania grochu. W tym czasie wstawić kość do wody, również zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki w małą kostkę, startą marchewkę, pieprz ziarnisty, sól, ziele angielskie, majeranek. Cebulę przysmażyć na patelni z masłem, doprawić pieprzem i jarzynką i dodać do całości. Ugotowany na miękko groch wrzucić do wywaru. Na koniec dodać pokrojoną kiełbaskę przysmażoną na rumiano na słoninie. Całość zagotować. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku i ew. mocniej doprawić. Podawać z pieczywem.