Sposób przygotowania:
Wypasiona grochówka Eli
Do dużego garnka włożyć mięso,boczek wędzony,dodać liście laurowe,ziele angielskie,posolić,zalać wodą i gotować.Groch przebrać,wsypać na durszlak,przepłukać i odsączyć. Gdy mięso będzie pół miękkie wsypać groch i dalej gotować. Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Miękkie mięso i boczek wyjąć z zupy i pokroić w kostkę. Do zupy dodać pokrojone warzywa,ziemniaki i gotować do miękkości. Cebulę obrać z łupinki i drobniutko posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec dodać kiełbasę,cebulę i smażyć aż się zrumienią. Przesmażoną kiełbasę dodać do zupy. Do zupy dodać też pokrojone mięso i boczek. Gotową zupę doprawić do smaku majerankiem,pieprzem i maggi. Smacznego!
Pan Zmieszany