Sposób przygotowania:
Grochówka z kiełbasą i ziemniakami
Groch opłukać, zalać przegotowaną wodą, zagotować
i odstawić na 2 godziny. Do grochu dodać pokrajaną włoszczyznę i gotować razem do zmiękczenia. Pod koniec gotowania dodać pokrajane ziemniaki. Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, zagęścić zupę. Doprawić solą i majerankiem.
Boczek pokrajać, podsmażyć i dodać do zupy. Kiełbasę podzielić na porcje i zagrzać w zupie. Podawać z pieczywem.
i odstawić na 2 godziny. Do grochu dodać pokrajaną włoszczyznę i gotować razem do zmiękczenia. Pod koniec gotowania dodać pokrajane ziemniaki. Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, zagęścić zupę. Doprawić solą i majerankiem.
Boczek pokrajać, podsmażyć i dodać do zupy. Kiełbasę podzielić na porcje i zagrzać w zupie. Podawać z pieczywem.