zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Groszek ptysiowy Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Groszek ptysiowy - wspaniały dodatek do wielu potraw

Groszek ptysiowy Ani

Składniki:

Groszek ptysiowy Ani

 

  • 1 szklanka wody
  • 10 dkg masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 dkg mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Groszek ptysiowy Ani
W garnuszku zagotować wodę z masłem oraz solą. Zmniejszyć płomień na palniku. Do przygotowanego wrzątku wsypać mąkę. Całość zmiksować mikserem. W momencie, gdy ciasto będzie lśniące zdjąć z ognia. Do masy wbić jajka i energicznie wymieszać. Dodać do masy proszek do pieczenia i starannie wymieszać. Przygotowaną masę włożyć do szprycki i wyciskać niewielkie kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między kulkami zrobić odstępy. Piec około 5-7 minut w temp. 180 stopni.