Sposób przygotowania:
Groszek ptysiowy wg Mike
W rondlu o grubym dnie zagotować 180 ml wody. Dodać masło, szczyptę soli zmniejszyć ogień do minimum. Wsypać mąkę i szybko mieszać, uważając, by ciasto nie przywierało do dna. Po 5 minutach, nie przerywając mieszania, rondel zdjąć z ognia. Kiedy ciasto ostygnie, dodać 1 jajko i gdy całkowicie połączy się z masą, wbić następne. W ten sam sposób dodać następne jajka i mieszać przez kolejne 5 minut. Za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki nakładać na wyłożoną papierem blachę porcje ciasta wielkiego małego orzecha laskowego, zachowując między nimi dość dużą odległość, ponieważ ciasto w czasie pieczenia ponad dwukrotnie zwiększa objętość. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10-12 minut na złoty kolor. Groszek ptysiowy dodawać do czystych lub przecieranych zup.