Sposób przygotowania:
Groszkowa roladaETAP 1
Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Uformowany rozbijamy delikatnie. Następnie nacieramy go przyprawami i odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na nim ¾ groszku
ETAP 3
Pod koniec smażenia dodajemy do niego serek mascarpone oraz sól i pieprz do smaku. Gdy ser się rozpłynie groszek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Do przestudzonego dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser. Całość dokładnie mieszamy.
ETAP 4
Masę groszkową wykładamy równomiernie na przygotowany wcześniej płat wieprzowy.
ETAP 5
Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy dość mocno sznurkiem. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch nacieramy olejem i oprószamy dodatkowo przyprawami. Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy w 180°C. Po około 0,5 godzinie pieczenia podlewamy ją winem. Na około 7 minut przed końcem pieczenia do otrzymanego wywaru dodajemy pozostały groszek (odstawiona ¼ części).
Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy.
Holly
Magdalena88
Marika-
karola25
marietta
LauraLaura