SUPERPRZEPIS

Groszkowa rolada

  • 6
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Groszkowa rolada Więcej zdjęć (2)

To kolejny dowód, że wystarczy nie wielka ilość warzyw, aby zwykła pieczeń zyskała ciekawego wyglądu i smaku. Zielony groszek jak najbardziej spełnił moje oczekiwania, tak smakowe jak wizualne:).

Składniki:

Groszkowa rolada

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowiny w kawałku,
  • 400 gram świeżego groszku zielonego,
  • 1 duża łyżka mascarpone,
  • ok 8-10 dag sera żółtego,
  • 1 łyżka masła,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • przyprawa do pieczeni wieprzowej,
  • olej do polania pieczeni,
  • 0,5 szklanki białego wina

Sposób przygotowania:

Groszkowa rolada

ETAP 1

Groszkowa rolada
Mięso nacieramy przyprawami i odkładamy do chłodu

Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Uformowany rozbijamy delikatnie. Następnie nacieramy go przyprawami i odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu. Między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Groszkowa rolada
Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na nim ¾ groszku

Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na nim ¾ groszku

ETAP 3

Groszkowa rolada
od koniec smażenia dodajemy do niego serek mascarpone oraz sól i pieprz do smaku.

Pod koniec smażenia dodajemy do niego serek mascarpone oraz sól i pieprz do smaku. Gdy ser się rozpłynie groszek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Do przestudzonego dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser. Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 4

Groszkowa rolada
Masę wykładamy na przygotowany płat wieprzowy.

Masę groszkową wykładamy równomiernie na przygotowany wcześniej płat wieprzowy.

ETAP 5

Groszkowa rolada
Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy dość mocno sznurkiem. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch nacieramy olejem i oprószamy dodatkowo przyprawami. Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy w 180°C. Po około 0,5 godzinie pieczenia podlewamy ją winem. Na około 7 minut przed końcem pieczenia do otrzymanego wywaru dodajemy pozostały groszek (odstawiona ¼ części).
Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy.