Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Grube paluszki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie paluszki ziemniaczane to bardzo sycąca przystawka do wszelkiego rodzaju potraw lub drugiego dania obiadowego.

Grube paluszki ziemniaczane

Składniki:

Grube paluszki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Grube paluszki ziemniaczane
Ziemniaki gotujemy w łupinkach, następnie studzimy, obieramy i gnieciemy. Gdy będą już gotowe na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Gdy będzie już szklista dodajemy do niej śmietanę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Mieszamy. Następnie składniki łączymy z ziemniakami. Znowu mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy długi, dość gruby pasek i przecinamy go na mniejsze części. Tak przygotowane paluszki układamy na dużej brytfannie polanej olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż się zarumienią. Jemy jako dodatek do potrwa.