Sposób przygotowania:
Panierowane paluszki ziemniaczane
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić i utłuc. Śmietanę zagotować, a następnie dodać do ziemniaków razem z masłem i gałką muszkatołową, wymieszać. Następnie dodać starty na tarce o średnich oczkach żółty ser, mąkę kukurydzianą oraz doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić, uformować kulę i wyłożyć ją na stolnicę. Odcinać po kawałku ciasta, formować podłużne ruloniki, następnie spłaszczać je nożem i kroić na kilku centymetrowe paluszki. Paluszki panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać do obiadu z dowolnym sosem lub same z ketchupem.
![Panierowane paluszki ziemniaczane Panierowane paluszki ziemniaczane](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/panierowane-paluszki-ziemniaczane-193583.jpg)
![Panierowane paluszki ziemniaczane Panierowane paluszki ziemniaczane](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/panierowane-paluszki-ziemniaczane-193584.jpg)
![Panierowane paluszki ziemniaczane Panierowane paluszki ziemniaczane](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/panierowane-paluszki-ziemniaczane-193585.jpg)
![Panierowane paluszki ziemniaczane Panierowane paluszki ziemniaczane](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/panierowane-paluszki-ziemniaczane-193586.jpg)