Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Panierowane paluszki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Panierowane paluszki ziemniaczane

Panierowane paluszki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowane paluszki ziemniaczane

 

 

  • 1 jajko do panierowania
  • bułka do panierowania
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Panierowane paluszki ziemniaczane
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić i utłuc. Śmietanę zagotować, a następnie dodać do ziemniaków razem z masłem i gałką muszkatołową, wymieszać. Następnie dodać starty na tarce o średnich oczkach żółty ser, mąkę kukurydzianą oraz doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić, uformować kulę i wyłożyć ją na stolnicę. Odcinać po kawałku ciasta, formować podłużne ruloniki, następnie spłaszczać je nożem i kroić na kilku centymetrowe paluszki. Paluszki panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać do obiadu z dowolnym sosem lub same z ketchupem.
Panierowane paluszki ziemniaczane
Panierowane paluszki ziemniaczane
Panierowane paluszki ziemniaczane
Panierowane paluszki ziemniaczane