Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna szarlotka z grubo tartymi jabłkami i pachnącą waniliową bezą.

Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą

 

Sposób przygotowania:

Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą
Mąkę łaczymy z 3 łyżkami cukru , proszkiem do pieczenia.

Dodajemy masło i żółtka.

Zagniatamy ciasto ( powinno wyjsc takie jak kruszonka. 





2/3 ciasta wylepiamy duza blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.



Jabłka obieramy , wydrążamy środek i trzemy na tarce na grubych oczkach.



Posypujemy je obficie cynamonem. Dokładnie mieszamy.



Wykładamy na ciasto.



Białka ubijamy z solą na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy.



Zalewamy jabłka.



Na wierzch kruszymy lub trzemy resztę ciasta. Pieczemy godzinę w temp. 150C Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększamy do 180C. Zajadamy ze smakiem .

Np. z lodami waniliowymi :)
Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą
Pyszna szarlotka z grubo tartymi jabłkami i pachnącą waniliową bezą.
Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą
Pyszna szarlotka z grubo tartymi jabłkami i pachnącą waniliową bezą.
Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą
Pyszna szarlotka z grubo tartymi jabłkami i pachnącą waniliową bezą.