Sposób przygotowania:
Grule z jajkiem boczkiem i mielonym
Ziemniaki wyszorować, przełożyć do dużego garnka,dodać łyżkę soli, zalać wodą i ugotować do miękkości ( w mundurkach). Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki. Boczek pokroić w mała kostkę. Obraną cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Smażyć aż będzie puszczać tłuszcz. Następnie dodać cebulę i zrumienić całość. Gdy cebula będzie na wpół miękka dodać mięso mielone i usmażyć wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia. Z ziemniaków poodcinać wierzchołki i odłożyć je na bok. Z większych części ziemniaków łyżeczką wyciągnąć miąższ i przełożyć go do miski. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do utłuczonych ziemniaków dodać zawartość patelni i jajka pokrojone w kostkę średniej wielkości. Delikatnie wszystko wymieszać. Skosztować i doprawić według własnego gustu przyprawą w płynie i pieprzem. Przygotowanym farsze obficie napełniać większe części ziemniaka. Przykryć odkrojonym wierzchołkiem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Sos: W rondelku rozgrzać olej i usmażyć cebulkę do miękkości. Następnie dodać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Wlać wodę oraz dodać koncentrat i jeszcze raz wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem i sos gotowy.Przygotowanym sosem polać z wierzchu odrobinę ziemniaki a resztę wylać na spód naczynia.Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 30 minut. Podawać gorące z surówką lub tak jak ja z zasmażaną kapustą. Smacznego!
edytaha
monikaT83