monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Grule z jajkiem boczkiem i mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taki obiad zaserwowałam wczoraj rodzince-mąż był zaskoczony ale zjadł z apetytem:),mam nadzieję,że Wam też będzie smakowało,zapraszam:)

Grule z jajkiem boczkiem i mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grule z jajkiem boczkiem i mielonym

 

  • 6-7 dużych ziemniaków ( 2 na dorosłego na pewno starczy)
  • 200 g boczku ( ja miałam parzony)
  • 1 duża cebula
  • 150 g mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy w płynie do zup
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Sos:
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu (czubate)
  • 1 łyżka oleju
  • sól,pieprz
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Grule z jajkiem boczkiem i mielonym
Ziemniaki wyszorować, przełożyć do dużego garnka,dodać łyżkę soli, zalać wodą i ugotować do miękkości ( w mundurkach). Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki. Boczek pokroić w mała kostkę. Obraną cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Smażyć aż będzie puszczać tłuszcz. Następnie dodać cebulę i zrumienić całość. Gdy cebula będzie na wpół miękka dodać mięso mielone i usmażyć wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia. Z ziemniaków poodcinać wierzchołki i odłożyć je na bok. Z większych części ziemniaków łyżeczką wyciągnąć miąższ i przełożyć go do miski. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do utłuczonych ziemniaków dodać zawartość patelni i jajka pokrojone w kostkę średniej wielkości. Delikatnie wszystko wymieszać. Skosztować i doprawić według własnego gustu przyprawą w płynie i pieprzem. Przygotowanym farsze obficie napełniać większe części ziemniaka. Przykryć odkrojonym wierzchołkiem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Sos: W rondelku rozgrzać olej i usmażyć cebulkę do miękkości. Następnie dodać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Wlać wodę oraz dodać koncentrat i jeszcze raz wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem i sos gotowy.Przygotowanym sosem polać z wierzchu odrobinę ziemniaki a resztę wylać na spód naczynia.Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 30 minut. Podawać gorące z surówką lub tak jak ja z zasmażaną kapustą. Smacznego!
Grule z jajkiem boczkiem i mielonym
na patelnie wytopić boczek i dodać cebulę usmażyć
Grule z jajkiem boczkiem i mielonym
w ugotowanych w mundurkach ziemniakach odciąć wierzchołki i wydrążyć miąższ
Grule z jajkiem boczkiem i mielonym
miąższ utłuc tłuczkiem dodać zawartość patelni i jajka delikatnie wymieszać
Grule z jajkiem boczkiem i mielonym
ziemniaki nadziać farszem polać sosem i zapiekać około 30 min w 180 st