mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Grule z pasta jajeczną Mariel

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ziemniaczki mogą być samodzielną potrawą lub dodatkiem do mięs.

Grule z pasta jajeczną Mariel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grule z pasta jajeczną Mariel

 

  • 10 szt. ziemniaki,
  • 5 szt. jajka,
  • 100 gram ser żółty,
  • 3 łyżki majonez
  • szczypiorek
  • przyprawy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Grule z pasta jajeczną Mariel
Ziemniaki dokładnie obieramy i myjemy , wstawiamy do osolonej wody i gotujemy 20 minut, po tym czasie ziemniaki nie są całkowicie miękkie , a jedynie podgotowane. Jajka , dokładnie umyć i ugotować na twardo , ja gotuję 8 minut , następnie , ostudzić i obrać ze skorupek .Bardzo drobno jajka posiekać , ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach , dorzucić do jajek.Szczypior umyć i osuszyć , drobno posiekać dodać również do jajek tak jak i majonez , dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić , wydrążyć w nich łyżką dziurę , posolić , popieprzyć , posmarować oliwą z oliwek silikonowym pędzlem , następnie włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika , piec koło 20 minut , zalecam przed wyjęciem sprawdzić miękkość ziemniaków. Do ciepłych nakładać pastę jajeczną
Grule z pasta jajeczną Mariel
Ziemniaki obrać umyć o podgotować nie przekrawać na kawałki , muszą być w całości
Grule z pasta jajeczną Mariel
w ziemniakach za pomocą łyżki robimy dziurę solimy i pieprzymy
Grule z pasta jajeczną Mariel
po wyjęciu z piekarnika napełniamy ziemniaki pastą