iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Miodowo-korzenne gruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Już widzę świątecznego murzynka z tymi gruszkami :)

Miodowo-korzenne gruszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miodowo-korzenne gruszki

 

  • 1 kg obranych i pokrojonych gruszek
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu
  • około 10 cm kory cynamonowej
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Miodowo-korzenne gruszki
Gruszki (muszą być twarde)obrać i pokroić w ćwiartki, aby nam nie ściemniały to w trakcie te które obierzemy wkładać do zimnej wody wymieszanej z sokiem cytrynowym. W garnku zagotować wodę z cukrem i miodem, dodać sok z cytryny, mielony imbir oraz pokruszony cynamon i goździki. Do gorącej zalewy przełożyć odsączone gruszki i tylko je w niej sparzyć, następnie gruszki przełożyć do słoików, zalać zalewa i zakręcić. Słoiki z gruszkami bardzo krótko zagotować, aby gruszki za bardzo nam nie zmiękły.
Miodowo-korzenne gruszki
gruszki w trakcie obierania wkładać do wody
Miodowo-korzenne gruszki
wodę agotować z resztą składników i miodem
Miodowo-korzenne gruszki
do gorącej zalewy dodać odsączone gruszki

Tagi:

gruszki owoce