Sposób przygotowania:
Gruszki rodzynkowe do ciasta
Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut. Po tym czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut. Następnie wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując. Gotować kolejne 1o minut. Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki powinny mieć widoczne kawałki owocu. Wyłączyć ogień i przestudzić konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7 słoików ). Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.
zbysiowa
edytaha
To prawda, zdjęcie jest super :)
zewa
Babciagramolka
Kurcze - zacznę wychodzić na placyk przed domem - tylko jak mnie sąsiadki zobaczą jak latam z 2 piętra z talerzem na trawkę to psychiatra murowany :) - ale Ci zazdroszczę ogrodu pod domem . Zdjęcie cudne .
msewka
A ja zawiozę na działkę.Super,po prostu super.
zewa
Ewciu a ja nie mam działki i wielka szkoda :(
zewa
Grażynko dziękuję, kawałek podwóreczka jest. I powiem Ci, że jak robiłam zdjęcia to szedł jeden gościu do sklepu i tak jakoś dziwnie na mnie patrzył. Ale co tam, fotka jest i już :)
edytaha
Ech Buniu, przed moim blokiem wszystkie trawniki otoczone żywopłotem, jeszcze musiałabym się przez krzaczory przedzierać :(
gosia56
zewa
dziękuję Gosiu :)
iziona
gusia1000