Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Gruszkowa ambrozja

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podobno ambrozja to pokarm bogów, a ten deser to istny raj dla podniebienia ;)

Gruszkowa ambrozja

Składniki:

Gruszkowa ambrozja

 

  • 1 duża gruszka,
  • masło 1 łyżeczka,
  • cukier trzcinowy 2-3 łyżeczki
  • 150 g śmietany 30%,
  • cukier puder 2 łyżeczki,
  • 2 bezy,
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gruszkowa ambrozja
Gruszkę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier trzcinowy i czekamy aż się rozpuści (skarmelizuje). Wówczas dodajemy gruszki i smażymy je w karmelu aż zmiękną i pokryją się karmelową masą. Po usmażeniu gruszki studzimy, Śmietanę 30% ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Bezy kruszymy. W wysokim naczyniu (lub 2 mniejszych) układamy warstwami pokruszone bezy, bitą śmietanę i gruszki, aż do wyczerpania składników, Deser ozdabiamy listkiem mięty. Życzę smacznego :)

Tagi:

beza bezy