madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Gruszkowa pokusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest pyszne, a połączenie kremówki z jogurtem sprawia że pianka jest bardzo delikatna.

Gruszkowa pokusa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszkowa pokusa

 

  • 1 jasny biszkopt
  • 25 dag kremu czekoladowo- orzechowego (snickers, nutella)
  • 6 - 7 dużych gruszek
  • 10 dag. cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki kremówki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Gruszkowa pokusa
Na biszkopcie rozsmarowujemy krem czekoladowo- orzechowy, na nim układamy gruszki które wcześniej obieramy i kroimy na cząstki, a następnie gotujemy przez 5 minut w 3 szklankach wody, 10 dkg cukru i soku z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jogurt i gęstniejącą żelatynę, całość wylewamy na gruszki. Wierzch posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gruszkowa pokusa
Na biszkopcie rozsmarowujemy krem czekoladowo orzechowy
Gruszkowa pokusa
Gruszki gotujemy w syropie z cukru wody i soku z cytryny
Gruszkowa pokusa
Osączone owoce układamy na biszkopcie z kremem
Gruszkowa pokusa
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym