Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Gruszkowe ciasto z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To szybkie i niezbyt trudne ciasto do upieczenia. Tym razem zrobiłam je z dodatkiem świeżych gruszek oraz bakalii. Jednak owoce mogą być różne, zależy kto co lubi. W smaku jest bardzo dobre i wilgotne. Polecam to ciasto.

Gruszkowe ciasto z bakaliami

Składniki:

Gruszkowe ciasto z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Gruszkowe ciasto z bakaliami
1. Przygotowałam jajka wiejskie, które wybiłam do naczynia. Dosypałam do nich brązowy cukier. Później zmiksowałam na jednolitą masę.

2. Suche składniki połączyłam ze sobą i wymieszałam. Stopniowo dodawałam do jajek z cukrem i dalej miksowałam mikserem.

3. Świeże gruszki umyłam, obrałam ze skóry, a później pokroiłam w dość dużą kostkę. Do gruszek dosypałam bakalie, które troszkę oprószyłam mąką.

4. Osobno uprażyłam na suchej patelni orzeszki piniowe i dodałam do reszty składników.

5. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą łyżką, a następnie przełożyłam ciasto do keksówki.

6. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i piekłam ciasto około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".

7. Ostudziłam ciasto.

8. Teraz zrobiłam polewę. Roztopiłam jedną tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Do czekolady dodałam 1 łyżkę mleka oraz 1 łyżkę rumu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Następnie polałam ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi.

9. Smacznego !