Sposób przygotowania:
Gruszkowe ciasto z bakaliami
1. Przygotowałam jajka wiejskie, które wybiłam do naczynia. Dosypałam do nich brązowy cukier. Później zmiksowałam na jednolitą masę.
2. Suche składniki połączyłam ze sobą i wymieszałam. Stopniowo dodawałam do jajek z cukrem i dalej miksowałam mikserem.
3. Świeże gruszki umyłam, obrałam ze skóry, a później pokroiłam w dość dużą kostkę. Do gruszek dosypałam bakalie, które troszkę oprószyłam mąką.
4. Osobno uprażyłam na suchej patelni orzeszki piniowe i dodałam do reszty składników.
5. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą łyżką, a następnie przełożyłam ciasto do keksówki.
6. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i piekłam ciasto około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
7. Ostudziłam ciasto.
8. Teraz zrobiłam polewę. Roztopiłam jedną tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Do czekolady dodałam 1 łyżkę mleka oraz 1 łyżkę rumu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Następnie polałam ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi.
9. Smacznego !
2. Suche składniki połączyłam ze sobą i wymieszałam. Stopniowo dodawałam do jajek z cukrem i dalej miksowałam mikserem.
3. Świeże gruszki umyłam, obrałam ze skóry, a później pokroiłam w dość dużą kostkę. Do gruszek dosypałam bakalie, które troszkę oprószyłam mąką.
4. Osobno uprażyłam na suchej patelni orzeszki piniowe i dodałam do reszty składników.
5. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą łyżką, a następnie przełożyłam ciasto do keksówki.
6. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i piekłam ciasto około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
7. Ostudziłam ciasto.
8. Teraz zrobiłam polewę. Roztopiłam jedną tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Do czekolady dodałam 1 łyżkę mleka oraz 1 łyżkę rumu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Następnie polałam ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi.
9. Smacznego !